RCR-M logo

Baggrund for turen

cykellogo
magadanbyskilt Jens Alstrup ved Magadan's byskilt 1996


"Rusland 97" bliver ny en tur på cykel gennem nogen af verdens mest fjendtlige områder. Forestil dig temperaturer over 40 grader i solen, tørke, hullede grusveje hvor almindelige biler slet ikke kan køre. Og så forestil dig tusinder af myg. Nej, millioner af myg. Og tusinder af hestebremser. Her havde naturen ikke tænkt sig, at der skulle bo mennesker.

Udfordringen

Ovenstående er virkelige oplevelser fra Jens' tur i Sibirien i 1996. Vi ved derfor hvad der venter os, og hvor stor en udfordring der er tale om. Dette er nemlig ikke "for børn".
På vores vej skal vi cykle 5.000 km på dårlige grusveje, hvoraf 1.500 km slet ikke er at finde på noget kort. De 6.000 km går gennem bjerge, og totalt skal vi tilbagelægge 12.500 km i verdens største land, med cykler, der med bagage og proviant, vejer over 35 kg.
Rusland er før blevet krydset på cykel, men aldrig i landets fulde længde. Vi bliver de første til at gøre det.

Formål

Om Sibirien og Rusland i det hele taget, går der en masse historier om røvere, mafia, økologiske katastrofer osv. Og nå ja, vil man have sine fordomme bekræftet, så kan det godt lade sig gøre. Men der er et andet Rusland: Hjælpsomme og gæstfrie mennesker, mange folkeslag og underskøn natur. Det er dem og det vi gerne vil opleve og fortælle om gennem film, foredrag, artikler og bogudgivelse.

En russisk happening

"Rusland 97" bliver et officielt arrangement for festligholdelsen af Moskvas 850 års jubilæum. Russerne elsker nemlig deres sportshelte. Og da Jens i Sibirien i 1996, fik bevist at projektet er gennemførligt, er vi med åbne arme blevet inviteret til at deltage i festligholdelsen af Moskvas 850 års jubilæum.
Således skal vi optræde som kurér for provinsregeringerne. Fra hver provinshovedstad skal vi modtage et lykønskningsbrev fra guvernøren, og til sidst skal de afleveres til borgmesteren personligt.tocykler Morten Østergaard og Søren S. Jørgensen på cykel med de sorte bjerge i Margadan i baggrunden.


Gennem tiderne er der mange, der har prøvet at krydse Rusland på cykel, men få er lykkes. Det er et stort land, og der er mange forhindringer på ruten. Derfor søger vi om optagelse i Guinnees rekordbog.

I 1923 startede en cykelrytter på en lang tur, for at fejre den nye arbejderstats sejrrige udgang fra borgerkrigen. I løbet af 3 år, cyklede han langs hele Sovjetunionens grænse, inklusive grænsen til Ishavet!.
Men da det ikke blev gjort på en enkelt sæson, tæller turen ikke med.
I 1967 cyklede en russisk rytter fra Vladivostok til Leningrad. I 1984, tog han turen igen i forbindelse med De Olympiske Lege, fra Vladivostok til Moskva.
Og i 1989 cyklede et amerikansk - sovjetisk hold fra Vladivostok til Leningrad. De påstod at være de første(!)
Men fra Magadan er det endnu ikke gjort. Så vi bliver de første til at "tage" Rusland i fuld længde!

Rusland på tværs 1997

Ekspeditionen i 1997 er lagt over en ny rute fra Magadan til Skt. Petersborg. Ruten er lagt på en alt andet end let strækning, simpelthen for ikke at gentage Sibirien turen fra 1996.
Efter Skt. Petersborg, fortsætter vi gennem De Baltiske Lande til Kaliningrad. Her fra vil vi søge at komme videre med båd over Østersøen til Bornholm. Allerhelst med Den Russiske Flåde!
På sidste side er der et kort, der viser vores rute. Fra Magadan til Jakutsk går turen ad dårlige grusveje gennem guldgraver områder, jakuttiske landsbyer og øde bjergområder.
Fra Tynda til Severobaikalsk, skal vi gennem et 1.500 km "vej løst" område. Dog er der en meget dårlig vej langs BAM - jernbanen. Området har høje bjerge og ufattelig smuk natur.
Resten af ruten er "bare" et langt slidsomt område. Men alle steder er der smuk natur og en gæstfri befolkning.dhl DHL var Sibirien 96's venner i nøden. Det var et ganske enkelt " genialt " sponsorat


Jens var meget glad for at rejse i Rusland i 1996. Alene derfor, er "Rusland på tværs" et nyt projekt fra ende til anden.

"Rusland på tværs" skal være en beretning om en ekspedition, ikke at forveksle med en almindelig rejse. Vi vil indlede med at beskrive de 4 tidligere cykelekspeditioner. Det burde mere end noget andet, kunne illustrere, at dette virkeligt er et projekt i særklasse.

Her efter skal ekspeditionen i højsædet. Ikke som mange gør, ved at beskrive sig selv kontinuerligt, men derimod ved at vise de glæder (og udfordringer) vi opnår gennem vores transport- og rejseform. På cykel rejser man nemlig helt og fuldt på landets egne præmisser. Og vi skal vise Rusland på godt og ondt, som det er i dag. Cyklingen bør nok gøres kronologisk, og den skal være den flade, der binder en række essays sammen. For at cyklingen ikke tager overhånd, skal kontinuiteten illustreres gennem f.eks. computer grafik / -animation.

Essayene skal bl.a. gennemgå:

- Russerne, boligerne, gæstfriheden, hjælpsomheden og vodka!
- Interview med personligheder.
- Maden og køkkenhaverne.
- Indkøb, butikker og markeder.
- Naturen og dyrelivet.
- Byerne, landsbyerne og flækkerne.
- De gamle Gulaglejre i Magadan.
- Landbrugene og fabrikkerne.
- Hæren, politiet, borgmestrene m.fl.
Happeningen omkring jubilæet.

Og cyklingen skal bl.a. vise:
- Cykelbilleder, panorama og close - ups.
- Cykelvedligeholdelse og detaljer.
- Lejrliv; opsætning af telt m.m.
- Hverdagen; veksling af penge, tøjvask, madlavning o.s.v.
- Interviews af os selv (oplevelser).

Og til happeningen i Moskva, bør der være et prof. tv-hold til at følge os den uge, hvor vi er byens æresgæster.soldater Skæbner på vejen. 2 menige soldater og deres befalingsmand på vej til deres base. Her venter et tog, der skal transportere dem til Tjetjenien, og det var før Lebet indgik fredsaftalen. De har IKKE travlt !PM Multimedia vil udgive en cd-rom, bundlet med en videofilm. Det overvejes om de to skal slås sammen i en DVD - disk (det ny interaktive videoformat).

Foredrag skal udføres igen. Jens's foredrag fra 1996, handler naturligvis en del om de konflikter, der var på den gamle ekspedition. Derfor bliver det godt, at få et nyt foredrag, hvor beretningen helt kan koncentrere sig om Rusland, og om glæden ved at opleve fra en cykel.

Bogudgivelse er under forberedelse for turen fra 1996. Her er det samme "problematik" som for foredragene. Også for 1997, vil Jens skrive en bog.

Radio er et oplagt medie for at bringe nogle spot undervejs via en satelit telefon. Indslagene skal ikke være rigtige rejseberetninger. Det vil trætte lytterne. Især efter 4-5 mdr., men korte spot og nogle få lidt længere (men fortsat korte) indslag, vil passe godt til projektet.

Avis eller tv kunne bruges til at bringe meget korte indslag med nogle billeder, til at supplere eller erstatte radio spottene.

Adventure World, et meget flot livsstils- og eventyrermagasin, vil bringe en egentlig rejseberetning om vores kommende tur, efter vi er kommet tilbage.

Russiske medieaftaler inkluderer aftaler med landsdækkende tv, regionalt tv og Aeroflot Inflight Magazine.

Discovery ønsker at gennemse det færdige resultat med henblik på at indkøbe tv-filmen.baikal Baikal, verdens største sø målt i vandmængde. Statistikken er imponerende. Ophører al tilstrømning af vand, er den først tømt om 800 år. Og er den tom, kan alle de store Nordamerikanske søer tilsammen, være i Baikal's bassin! Vandet er krystal klart og meget rent. Der lever 1600 dyrearter, der kun findes her!

Mediedækning

Vi har fået stor mediedækning allerede nu, før vi er taget af sted. Faktisk endnu større, end Sibirien holdet fik i 1996.
Vi håber vi kan levere en rigtig god historie, og vi vil gøre vores absolut bedste, for at vores film bliver så god, at den vil blive vist på Dicovery.
Se i øvrigt vores sponsor oplæg, hvor alle medieindslag er opført efter dato.
[ Webmaster ]
Tilbage